Volk sit, koza cela

Albin Keuc se z vprašanji okolja, trajnostnega razvoja in civilne družbe ukvarja že več kot 30 let. Zdaj je vodja zagovorništva pri slovenski platformi razvojnih in humanitarnih organizacij SLOGA (Slovenian Global Action), pri okoljevarstveni organizaciji Ekologi brez meja pa je med drugim vodil projekt “Volk sit, koza cela”. Ta se je osredotočal na vprašanje hrane, ki jo Slovenci zavržemo.

Kaj je bistvo projekta Volk sit, koza cela?
Oblikovati orodja za zmanjševanje količin zavržene hrane – zdaj so na spletni strani volksitkozacela.si dostopna vsem. Pomagajo pri načrtovanju nakupov in pripravi obrokov. Tu so še praktični nasveti, kako shranjevati živila, da se ne pokvarijo – čebule in krompirja denimo ne smemo shranjevati skupaj, saj začne krompir zaradi zorilnih plinov iz čebule kaliti … Gre torej za svetovanje, kako odgovorno ravnati s hrano. Konec koncev s tem zagotovimo tudi precejšne denarne prihranke. A to je šele začetek. Nekatere aktivnosti še vedno potekajo, Ekologi brez meja so dejavni pri oblikovanju nove nacionalne strategije ravnanja z odpadki, SLOGA pri krepitvi slovenske pomoči državam v razvoju – lačnih je še zmeraj skoraj milijarda ljudi. Oboji si prizadevamo za prostovoljni dogovor med ključnimi akterji, da bi bilo zavržene hrane čim manj.

Nadaljevanje na: http://www.nationalgeographic.si/index.php?i=390

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s