Hrana ni večna vojna med škodljivim in koristnim

Prvo industrijsko pripravljeno otroško hrano, ki naj bi po svoji hranilni sestavi enakovredno nadomestila materino mleko, je sredi 19. stoletja iznašel nemški kemik, baron Justus von Liebig. Čeprav so njegovo formulo oglaševali kot popoln obrok, se je kmalu izkazalo, da naravnega materinega mleka ni mogoče tako preprosto ponarediti, kot se je sprva zdelo. V mlečni formuli so namreč manjkale tako pomembne sestavine, kot so vitamini, saj njihove vloge v telesu v 19. stoletju še niso poznali.

Seznam hranil, ki jih je treba zaužiti za normalen razvoj, se je z leti vztrajno podaljševal. Pomen maščobnih kislin omega-3 za normalno rast in razvoj otroka so tako razjasnili šele v sedemdesetih letih 20. stoletja. Leta 2006 je kemik Bruce German s kolegi razkril še eno zelo zanimivo posebnost materinega mleka.

Sliši se nenavadno, a človeško mleko vsebuje tudi snovi, ki jih otrok ne more prebaviti. V to neprebavljivo skupino spadajo kompleksnejši sladkorji, imenovani oligosaharidi (HMO), ki predstavljajo celo tretjo najobsežnejšo sestavino človeškega mleka. Ker gredo te snovi skozi prebavni trak otroka, ne da bi mu kakorkoli neposredno koristile, ni bilo jasno, zakaj jih materino telo sploh proizvaja.

Nadaljevanje na: http://www.kvarkadabra.net/hrana-ni-vecna-vojna-med-skodljivim-in-koristnim

Sašo Dolenc

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s