Čista energija nas ne bo rešila – reši nas lahko le novi ekonomski sistem

Čas je, da naše ustvarjalne energije preusmerimo v zamišljanje nove globalne ekonomije. Neskončna rast je nevarna iluzija

V začetku tega leta so mediji po vsem svetu sporočili, da je februar šokantno podrl globalne temperaturne rekorde. Rekordi so padali tudi v marcu. V juniju so bili naši zasloni prekrita z nadrealističnimi podobami poplav v Parizu, ko je Sena porušila bregove in se razlila po ulicah. V Londonu so poplave vodo potisnile v kanalizacijske sisteme prav v središče Covent Gardena. Ceste v jugovzhodnem Londonu so postale dva metra globoke reke.

Ko takšni ekstremni dogodki postajajo vse bolj običajni, lahko le še redki zanikajo podnebne spremembe. Soglasje se končno oblikuje okoli enega vse-pomembnega dejstva: fosilna goriva nas ubijajo. Preklopiti moramo na čisto energijo in to hitro.

To naraščajoče zavedanje o nevarnosti fosilnih goriv predstavlja bistveni premik v naši zavesti. Sam pa se bojim, da smo zgrešili bistvo. Pomembna kot je čista energija, je znanost jasna: ne bo nas rešila podnebnih sprememb.

Zavoljo argumenta si predstavljajmo, da smo sposobni opustiti fosilna goriva in preiti na 100% čisto energijo. Nobenega dvoma ni, da bi to bil pomemben korak v pravo smer, vendar tudi ta najboljši možni scenarij ne bi bil dovolj za preprečitev podnebne katastrofe.

Zakaj? Ker izgorevanje fosilnih goriv predstavlja le okoli 70% vseh antropogenih emisij toplogrednih plinov. Preostalih 30% prihaja iz več različnih virov. Eden večjih je krčenje gozdov. Takšno je tudi industrijsko kmetijstvo, ki tla razgrajuje do te mere, da prepuščajo CO2. Potem je tukaj še industrijsko gojenje živinoreje, ki proizvede 90 milijonov ton metana na leto in večino svetovnega antropogenega dušikovega oksida. Ko gre za globalno segrevanje sta oba navedena plina veliko bolj pomembna kot CO2. Živinoreja sama prispeva več k segrevanju ozračja kot vsi svetovni avtomobili, vlaki, letala in ladje. Industrijska proizvodnja cementa, jekla in plastike je še eden pomemben vir toplogrednih plinov in potem so tukaj tudi naša odlagališča, ki v ozračje spuščajo ogromne količine metana – 16% vseh svetovnih količin.

Ko gre za podnebne spremembe, problem ni samo tip energije, ki jo uporabljamo, ampak to kaj z njo počnemo. Kaj bi naredili s 100% čisto energijo? Točno to, kar delamo s fosilnimi gorivi: uničili bi še več gozdov, zgradili še več mesnih kmetij, širili industrijsko kmetijstvo, proizvajali še več cementa in z odpadki polnili še več odlagališč, kar vse bo v ozračje spuščalo smrtonosne količine toplogrednih plinov. To bomo delali, ker naš ekonomski sistem zahteva neskončno rast in iz nekega razloga nismo pomislili, da bi to postavili pod vprašaj.

Pomislite na to na ta način. Ta 30% del toplogrednih plinov, ki prihaja iz ne-fosilnih virov ni statičen. Vsako leto v ozračje odda več. Znanstveniki napovedujejo, da bodo tropski gozdovi popolnoma uničeni do leta 2050 in pri tem bodo v zrak sprostili do 200 milijard ton težko ogljikovo bombo. Vrhnja plast zemlje bo lahko osiromašena v samo 60 letih in na ta način še bolj propustna. Emisije iz industrije cementa naraščajo za več kot 9% na leto. In naša odlagališča se žalostno množijo: do leta 2100 bomo proizvedli 11 milijonov ton odpadkov na dan, trikrat več kot zdaj. Prehod na čisto energijo tega ne bo upočasnil.

Gibanje proti podnebnim spremembam je naredilo ogromno napako. Vso pozornost smo osredotočili na fosilna goriva, ko bi v resnici morali pokazati na nekaj veliko pomembnejšega: osnovno logiko našega delujočega ekonomskega sistema. Konec koncev, fosilna goriva v prvi vrsti uporabljamo zgolj za doseganje širšega imperativa – rast BDPja.

Izvirni problem je dejstvo, da naš ekonomski sistem zahteva vedno večje stopnje ekstrakcije, proizvodnje in potrošnje. Naši politiki nam pripovedujejo, da moramo ohranjati več kot 3% rast svetovne ekonomije na leto –, kar je za velika podjetja potrebni minimum, da lahko računajo na dobiček. To pomeni, da moramo vsakih 20 let podvojiti obseg svetovne ekonomije – podvojiti število avtomobilov, podvojiti ribolov, podvojiti rudarjenje, podvojiti količine McFlurrijev in iPadov. In potem jih ponovno podvojiti v naslednjih 20 letih.

Naši bolj optimistični učenjaki trdijo, da nam bodo tehnološke inovacije pomagale pri ločitvi ekonomske rasti od pretoka materialov. Vendar na žalost ni nobenih dokazov, da se to dogaja. Globalno pridobivanje in poraba materialov se je od leta 1980 povečala za 94% in še vedno narašča. Trenutne projekcije kažejo, da bomo do leta 2040 več kot podvojili dolžine poti v ladijskem, zračnem in cestnem transportu – skupaj z vsemi materiali, ki jih prevažajo -, kar je skoraj natanko v skladu s predvideno stopnjo rasti BDPja.

Čista energija, pomembna kot je, nas ne bo rešila iz te nočne more. Premislek o našem ekonomskem sistemu pa nas lahko. Rast BDPja nam je bila prodana kot edini način za ustvarjanje boljšega sveta. Toda zdaj imamo trdne dokaze, da nas ne dela nič srečnejše, da ne zmanjšanje revščine in da njegove »eksternalije« proizvajajo vse vrste družbenih težav: dolg, preveč dela, neenakost in podnebne spremembe. Rast BDPja, kot naše osnovno merilo napredka, moramo opustiti in to moramo storiti takoj -, kot sestavni del sporazuma o podnebju, ki bo še letos ratificiran v Maroku.

Čas je, da naše ustvarjalne energije preusmerimo v zamišljanje nove globalne ekonomije – takšne, ki povečuje blaginjo ljudi in hkrati aktivno zmanjšuje naš ekološki odtis. To ni nemogoča naloga. Številne države so že uspele doseči visoko stopnjo človekovega razvoja z zelo nizko stopnjo potrošnje. Daniel O’Neill, ekonomist na univerzi v Leedsu je pokazal, da tudi materialna »de-growth« (negativna rast) ni v nasprotju z visoko stopnjo blaginje ljudi.

Naša pozornost na fosilna goriva nas je uspavala v razmišljanju, da v kolikor preidemo na čisto energijo, lahko ohranjamo obstoječe stanje, vendar je to nevarno poenostavljena predpostavka. Če želimo preprečiti prihajajočo krizo, se moramo soočiti z njenim osnovnim vzrokom.

Jason Hickel

Vir: https://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2016/jul/15/clean-energy-wont-save-us-economic-system-can

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s