Obdobje teme šele prihaja

Dnevnik nevladnika

Zgodilo se je. A v decembru najhujše šele prihaja. Ne bi dajala preveč poudarka črnemu petku, ko se je kupovalo na žive in mrtve, a vseeno imam okoli tega nekaj vprašanj.

Kdaj, zgodovinsko gledano, nam je začel crkovati del možganov, ki je vezan na razmišljanje in skupno dobro? In kdaj nam je začel rasti tisti del, vezan izključno na pridobivanje materialov in sredstev za lastni razvoj, ki je pohabil prvega? Ko si enkrat nabavimo vse možne materiale in sredstva; ko se tako nabašemo hrane, napijemo piva in zatopimo v svoje igračke, dejanskega razmišljanja in dela za skupno večinoma sploh ne moremo opraviti.

Malo nazaj v času. Se je mogoče kdo že kdaj vprašal, kaj je za večino ljudi takratnega časa pomenil izum hladilnika? Odgovor je jasen: zanje je pomenil to, da jim ni bilo treba vsak dan na tržnico. In potem se je zgodila množična prodaja tega aparata. Danes imamo hladilnike. Imamo aparate. Res veliko kuhamo in smo kreativni, upamo si mešati nezdružljive okuse, ni kaj. Na tržnici ali v trgovini pa smo še vedno vsak dan! Hladilniki rastejo, zdaj so že taki kot dvodelne omare. Poklekajo pod težo robe, ki je notri, dokler ne pride pol rodbine, da bi pospravila naše rožmarinove lososove pogačice s koprovo penico in argentinskim steakom na način Jose Armando. Ali pa raje file morskega lista z limonovo skorjico, posuto z mandlji? Nič hudega, oboje imamo pripravljeno.

Nadaljevanje na: https://www.rtvslo.si/kolumne/obdobje-teme-sele-prihaja/409451

Urša Zgojznik, predsednica Društva Ekologi brez meja (www.ebm.si).

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s