»Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propagande«

Posnetek predavanja dr. Igorja Bijukliča iz cikla predavanj z naslovom »Svobodna družba tehnike: cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA«, ki ga je organizirala Pekarna – magdalenske mreže.

Posnetek na: https://soundcloud.com/filip-bojani/igor-bijuklic-nastanek-ameriske-druzbe-skozi-zgodovino-moderne-propagande

Obstaja neko splošno prepričanje, da o ZDA vemo vse. To, da se z njimi srečujemo na vsakem koraku, da sledimo njihovi popularni kulturi in vsemu ostalemu, kar proizvedejo, nam daje neki lažni občutek, da to (nekoč) obljubljeno deželo tudi zares poznamo. Ta samoumevnost nam kaže ZDA in Evropo kot skupno Zahodno civilizacijo, v nasprotju z ostalimi deli sveta. Vendar ZDA niso enostavno podaljšek Evrope. So namreč prostor, ki se je z razvijal vzporedno in posledično proizvedel tudi drugačne institucije. Institucije, ki so v 20. stoletju začele obvladovati tudi samo Evropo in pod pojmom globalizacija tudi preostali svet.

Začetne legitimacije moderne propagande na pragu 20. stoletja ne nastopijo ob političnih vprašanjih državne ureditve ali vladanja, temveč znotraj tehničnih razprav kako zagotoviti učinkovitost in integracijo imigrantov v industrijsko družbo ZDA. Moderna propaganda ima svoj začetek v takrat aktualnih vprašanjih ameriških družbenih znanosti in njihovih tehničnih ambicij kako postaviti novi red družbenega organiziranja, ki naj bi presegal vsakršno arbitrarno premeščanje moči na področju ekonomije ali politike. Prelom s tradicijo je morda najočitnejši v temu, da vpeljave te tehnike skoraj brez izjeme ostro in radikalno zavržejo temeljne politične kategorije in izpeljejo ravno takšno negacijo političnih zmožnosti ljudi.

Igor Bijuklič je doktor znanosti na področju medijskih študij, sodelavec Radia Študent, publicist in raziskovalec na Pedagoškem inštitutu.

Napotilo:
https://www.facebook.com/galerijaK18/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s