Namesto potrošnje ponovna uporaba oblačil

Okoljske organizacije vladi predlagajo znižanje davčne stopnje ali opustitev davkov pri prodaji vseh rabljenih predmetov in popravilih

Hiperprodukcija, nizke cene, slaba kakovost in slabi pogoji delavcev so ključni problemi tekstilne industrije, ki je sicer drugi naj­večji globalni porabnik vode. V Sloveni­ji povprečno zavržemo 12,4 kilograma oblačil na prebivalca letno, kar je več od evropskega povprečja, ki je 11 kilo­gramov na prebivalca. Kot ugotavlja­jo v raziskavi Obleka naredi človeka, ljudje v Sloveniji oblačila zavržejo, ker se strgajo, spremenijo obliko ali kako drugače uničijo. Kar ob dejstvu, da so oblačila danes precej slabše kvalitete, kot so bila v preteklosti, ni presenetlji­vo. In kaj potrošnike omejujejo, da ne posegajo po oblačilih z ekološkim certi­fikatom? Cena, ugotavljajo v raziskavi.

Cilj bi moral biti, da ne bi imeli od­večnih oblačil, ampak da bi vse, kar imamo, dobimo ali kupimo, tudi upo­rabljali. Postati bi morali uporabniki, ne pa potrošniki, so izpostavile Živa Kavka Gobbo iz Focusa, živa Lopatič iz Pravične trgovine Slovenije ter Katja Sreš iz Ekologov brez meja na tiskovni konferenci, ki je potekala v trgovini z rabljenimi oblačili Anselma ob zaključ­ku projekta Obleka naredi človeka, na kateri so predstavile tudi izdajo nove številke Etičnega potrošnika. Po lan­skoletnem pilotnem Dnevu rabljenih oblačil ga lahko pričakujemo tudi letos 23. aprila, so povedale.

Predlagajo znižanje davčne stopnje

Organizacije Zavod KNOF, Focus, Zavod za pravično trgovino 3MUHE ter Ekologi brez meja so pripravile pobudo vladi za priznanje olajšav tistim, ki delujejo v smeri zmanjšanja nastajanja odpadkov ter podaljševanja uporabne dobe oblačil in drugih predmetov. Predla­gajo znižanje davčne stopnje ali opustitev davkov pri prodaji vseh rabljenih predmetov in popravilih, kot je to urejeno na Švedskem. Pri tem sledijo vzoru in predlogom Rreuse1 ter zahtevam, ki jih oblikujejo tudi institucije Evropske unije. Decembra lani je Evropska komi­sija predstavila nov predlog ureditve področja DDV, ki omogoča večjo fle­ksibilnost držav članic pri oblikovanju davčnih stopenj ter razširja nabor izdelkov in storitev, katerim lahko države članice znižajo stopnjo DDV. S tem se posodablja zastarela direktiva iz leta 2006, ki je doslej oteževala razširitev nabora izdelkov in storitev pod­ročja ponovne rabe.

Podpisniki upajo na angažma ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstva za finance. Ob tem se zavedajo, da je lahko davčna politika le podporni element drugim politikam in ni izključni element podpore za financiranje ukrepov na okoljevarstvenem področju. Nekatere članice EU (Irska, Luksem­burg, Malta, Nizozemska, Poljska, Finska, Švedska, Francija, Švedska, Avstrija in Španija) so že sprejele zakone, ki omogo­čajo davčne olajšave pri prodaji rabljenih predmetov ali pri izvajanju popravil. Evropska komisija je potrebo po trajno­stnem ravnanju s tekstilom in zmanjšanju odpadka vključila v Kažipot strategije EU za trajnostni tekstil, ki med drugim predvideva ponovno uporabo in recikliranje ter zeleno javno naročanje na ravni celotne EU. Ob tem bi morala vključevati tudi spodbudo iniciativam, ki spreminjajo naš način življe­nja in razvoj trajnostnih poslovnih modelov, kot je recimo izposoja.

Popačena predstava o recikliranju

Prioritetno je nujno preprečevanje nastajanja odpadkov (po­daljševanje uporabne dobe izdelkov, popravila in ponov­na uporaba), recikliranje je šele druga rešitev, opozarjajo okoljske organizacije. Kot so izpostavile v razpravi, imamo potrošniki glede reciklaže pogosto zgrešeno predstavo. To je namreč zahteven in energetsko potraten proces, pri kate­rem je med drugim treba dodajati kar nekaj snovi in kemika- lij, nimamo pa še dovolj razvitih tehnologij, ki bi omogočale učinkovit proces reciklaže. Večina oblačil konča na odlaga­liščih, sežigalnicah ali pa v evropskih sortirnih centrih, od koder se dalje sortira za prodajo ali se jih pošlje v države v ra­zvoju. Ob tem so opozorili še na slabe pogoje delavcev v tek­stilni industriji, ki jih je epidemija še poslabšala.

Nekatera socialna podjetja se s problematiko glede odpad­kov že ukvarjajo, zato bi jih bilo nujno podpreti, so izpostavili pobudniki. Možna je vpeljava fiskalnih ukrepov, na primer prek vpeljave davčnih olajšav za popravila, predelavo in pro­dajo rabljenih predmetov. Zgledovati bi se morali po Švedski, ki je že leta 2017 znižala davek s 25 odstotkov na 12 odstotkov za rabljena kolesa in oblačila ter njihova popravila. Julija letos se bo davčna stopnja znižala na 6 odstotkov, prizadevajo pa si tudi za ničelno stopnjo odpadkov, kar pomeni prehod iz recikliranja na ponovno uporabo.

V luči spreminjajočega se pravnega okvira slovenske okoljske organizacije predlagajo: uvedbo ničodstotne stop­nje DDV pri prodaji, popravilu in predelavi izdelkov iz druge roke, saj je bil davek plačan pri nakupu novega izdelka, nižjo stopnjo DDV za storitve popravila in nadgradnjo izdelkov, nižjo stopnjo DDV na storitev popravila pohištva in druga po­pravila (bela tehnika, dežniki …) ter uvedbo davčnih olajšav za podjetja, ki se ukvarjajo s predelavo, popravilom in pro­dajo izdelkov iz druge roke. S tem bi se izboljšala kakovost okolja in učinkovitost izrabe virov, spodbudilo bi lokalno ustvarjanje novih zelenih delovnih mest, so prepričani. Pri­zadevati bi si morali za sistemske spremembe ter da ponovna uporaba oblačil nadomesti hitro modo. V Angliji namreč opa­žajo, da ob sicer dobro razvitem trgu ponovne uporabe hkrati raste tudi potrošnja novih oblačil, kar je problematično.

Mariborska Ropotarnica: Reciklaža je predraga

Rabljena oblačila sprejemajo tudi v mariborski Ropotarni­ci, ki jo upravlja Društvo za razvijanje socialnih projektov in spodbujanje aktivnega življenja Aktiviraj se. Kot sta dejali zastopnica društva Jasna Beršnjak in zaposlena Nataša Vrh­njak, je letos oblačil za tretjino manj, kot jih je bilo pred epidemijo. “Sprejmemo sicer vse, razen če je umazano in uni­čeno. Pogledamo, kaj je dovolj sodobno in dobro ohranjeno za prodajo, nekaj peljemo na Rdeči križ, Karitas ali pa Snago, nekaj damo kovinski industriji … Bombaž, platno in jeans gredo tudi za reciklažo – v zadnji izlož­bi lahko vidite izdelke, ki smo jih reci­klirali,” razlaga Beršnjakova in dodaja, da tekstil pri njih ni v ospredju, proda­jajo namreč tudi dekorativo, kuhinjske pripomočke ter posodo.

Z zaprtjem Smetke v središču mesta, kjer so prodajali reciklirane izdelke, so izgubili pomemben del trga, ki so ga predstavljali predvsem turisti ter okoljsko bolj ozaveščeni potrošniki, ki so za izdelke lahko dali več. Prioriteta kupcev v Ropotarnici pa je nizka cena, zato je unikatne reciklirane izdelke težje prodati. “Jeza me pograbi, ko kdo reče, da je 40 evrov za ročno izdelano torbico veliko. Če ima delavec s torbi­co šest ur dela in če je urna postavka 10 evrov, bi 60 evrov morala plačati samo za delo. Ob tem, da je sponke recimo še vedno treba kupiti pa še kakšne druge materiale. S tržnega vidika se reciklaža ne splača;’ je dejala Beršnjakova. V Ro­potarnici so postavili posebno izložbo z recikliranimi izdelki, a prodaja slednjih ne gre. “Ljudem je predrago dati štiri evre za nakupovalno vrečko iz blaga. Reciklaža se splača samo, če iz­delke delajo prostovoljci ali pa se za­poslijo ranljive skupine ter v ospredju ni prodaja, ampak vzor, kaj se da nare­diti iz odpadnih materialov.”

Zakaj se ljudje v večji meri ne odlo­čajo za nakup rabljenih produktov? So­govornici menita, da zato, ker so cene v trgovinah tako zelo nizke, da povpreč­ni kupec ne bo kupil rabljenega produk­ta, če dobi za tako nizko ceno novega. “Marsikdo je prisiljen kupovati poceni,” opozarja Beršnjakova. Vrhnjakova opaža povečano zanimanje za trajno­stno modo med mladimi, kar pozdravlja. Beršnjakova meni, da bo s prihodom novih generacij prišlo do sprememb. Kot socialno podjetje s trajnostno naravnanostjo bi si želeli več podpore lokalne skupnosti ter države. “Na trgu smo dvanajst let, a več kot treh zaposlenih nismo imeli nikoli in jih tudi ne moremo imeti. Z artikli, ki stanejo dva ali tri evre, lahko prodamo tri tovornja­ke, pa ne bomo zaslužili dovolj. Želeli bi si več zaposlenih, boljše plače; večje prostore ter prostore, namenjene delav­nicam, šivalnicam za predelavo. Pa ne z namenom tržne prodaje, ampak z na­menom okoljske ozaveščenosti in soci­alne note,” sklene Jasna Beršnjak.

Nasveti za trajnostno nošnjo oblačil

1. Kupujmo kvalitetna oblačila, ki jih bomo lahko nosili več let.

2. Naučimo se brati etikete na oblačilih.

3. Ustrezna skrb podaljša rok trajanja oblačila.

4. Ne pretiravajmo s pralnim praškom, saj se s tem zmanjšuje trenje med pranjem in je oblačilo slabše oprano.

5. Perimo, ko je umazano in po navodilih na etiketi. Kavbojke lahko operemo enkrat mesečno.

6. Na spletni strani Obleka naredi človeka pod objavo Kam s tekstilnimi izdelki, ki jih ne uporabljam več? preverimo, kam lahko oddamo oblačila v lokalnem okolju.

7. Pripravimo torbo z oblačili, ki jih ne uporabljamo. Naj kroži med prijatelji, sodelavci ali družinskimi člani.

8. Naučimo se osnovnih popravil oblačil ali jih odnesimo k šivilji.

9. Ne bodimo potrošniki, ampak uporabniki.

10. Pred nakupom novih oblačil preverimo ponudbo rabljenih.

Ana Lah, Večer

Vir: https://www.vecer.com/slovenija/namesto-potrosnje-ponovna-uporaba-oblacil-10269758

Napotila:

https://www.pravicna-trgovina.si

https://ebm.si/glavna/web/

Komentiraj