Ne tako lepi

Not So Pretty (2022, HBO, Kirby Dick, Amy Ziering)

Napovednik:

Štiridelna HBO-jeva dokumentarna serija priznanega dokumentarističnega dvojca Dick Kirby in Amy Ziering z naslovom »Not So Pretty« (Ne tako lepi), ki jo povezuje igralka Keke Palmer, se predstavlja kot prvi resen raziskovalni ekspoze o trilijone dolarjev vredni industriji kozmetike in osebne nege.

Serija se poglobi v nekatere izpostavljene zgodbe lepotne industrije in na ta način poskuša informirati občinstvo o skritih nevarnostih kozmetike, hkrati pa tudi o varnih, denarnicam prijaznih alternativah izdelkom, ki jih mnogi uporabljajo vsak dan. Serija se posebej posveča izbranim izdelkom za lase, kožo in nohte. Izdelkom zaradi katerih se mnogi, tako ženske kot moški, počutijo lepši in bolj samozavestni, četudi lahko včasih stanejo tako zdravja kot dobrega počutja.  

V epizodi o izdelkih za lase, spoznamo obsesijo z ravnimi lasmi in posebej opolnomočujoče gibanje za kodraste lase, katerega glasnik je tudi podjetje Deva Curl, ki je pred leti pretreslo internet. Spremljamo lahko kako je podjetje poskušalo na vsak način prikriti strašljiva pričevanja o izgubi las, pekočih bolečinah in drugih dolgoročnih posledicah rabe njihovih izdelkov.

V epizodi o negi nohtov spoznamo zgodovino in razvoj skrbi za nohte v ZDA, ki je bila do sredine 20. stoletja rezervirana za slavne in bogate sloje, po vietnamski vojni pa se je kot posledica številnih migracij iz vzhodne Azije, razširila na splošno prebivalstvo. S povpraševanjem so se znižale cene teh izdelkov, dostopnost je postala večja, temu pa ni sledilo raziskovanje negativnih dolgoročnih posledic vpliva številnih rakotvornih kemikalij v teh izdelkih na migrantske delavke, ki v tej branži prevladujejo.

V epizodi posvečeni hormonskim motilcem v kozmetiki, kot so ftalati in Bisfenol A (ali krajše BPA), spoznamo njihov vpliv na hormone in naše reproduktivno zdravje. Osrednji del epizode pokaže dilemo para, ki po naključju odkrije, da bo zaradi kemikalije, ki ohranja dišavo v izdelkih, kot so sredstva za umivanje telesa in dezodoranti, zanositev veliko težja, kot sta sprva pričakovala.

V epizodi o koži spoznamo uporabo in nevarnosti Smukavca v kozmetičnih izdelkih. Zlasti se posveti njegovi uporabi v otroških pudrih in paletah ličil. Podjetji, ki nastopata v glavnih vlogah sta Claires in Johnson & Johnson. Izpostavljena je njuna nagnjenost k ignoriranju poročil o resnih in nevarnih posledicah, o katerih poročajo potrošniki. Johnson & Johnson se ne le aktivno izmika vsaki odgovornosti, ampak je, kot razkrivajo dokumenti, ki so jih pridobili odvetniki, svoje oglaševanje, ko zaradi tožb niso mogli več naslavljati predmestnih družin srednjega razreda, preusmeril na temnopolte ženske z nižjimi dohodki. Zavedali so se, da se te ne bodo mogle upreti tako kot njihove finančno premožnejše kolegice.

Na koncu vsake epizode serija gledalca poziva k dejanjem. Gledalcu ponudi tudi priporočila aplikacij, ki mu lahko pomagajo vedeti, katerim izdelkom se je treba izogibati in katere kemikalije se nahajajo v vsakem od njih. Te aplikacije so Skin Deep, Detox Me in Clearya. Serija je dragocen začetek širšega pogovora, ki ga potrebujemo o skritih nevarnostih lepotne industrije, tako za potrošnike kot delavce v njej.

Povzeto po:

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/2022/apr/13/not-so-pretty-hbo-max-docuseries-beauty-products-safety

https://www.hollywoodreporter.com/tv/tv-reviews/hbo-max-not-so-pretty-tv-review-1235128612/

Komentiraj